Weblog

Laat je inspireren door nieuws, blogs en achtergrondartikelen van Maestro Academy en de diverse opleidingspartners.

Het Verbeteren van Organisatorisch Gedrag: Een Diepgaande Blik op de OBM Methode

In dit artikel duiken we dieper in op de Organizational Behavior Management (OBM) methode

Maestro heeft in samenwerking met de Change Management Community Nederland een jarenlang track record opgebouwd op het gebied van Change Management en kan u voorzien van marktinformatie en kennis omtrent de mogelijkheden en toegevoegde waarde van deze opleidingen.

Begin 2023 is er een training aan toegevoegd, te weten OBM. Deze wordt nu wereldwijd uitgerold en afgesloten met een internationaal erkend certificaat.

 

Als leidinggevende, projectleider of adviseur binnen een organisatie, ken je ongetwijfeld de uitdagingen die gepaard gaan met het beheren van menselijk gedrag. Gedrag, naast kennis en vaardigheden, is een essentiële factor in de dynamiek van elke organisatie. Of het nu gaat om de dagelijkse gang van zaken of om veranderingstrajecten, gedrag vormt de ruggengraat van succesvolle operaties.

Veranderingstrajecten kunnen vooral uitdagend zijn, waarbij de gedragscomponenten vaak moeilijker te beïnvloeden zijn dan de inhoudelijke aspecten. Ondanks de inspanningen van managers en projectleiders, lijkt het soms alsof de beoogde resultaten uitblijven. Werknemers hebben vaak hun eigen perspectief en belangen bij veranderingen, waardoor het begrijpen en beïnvloeden van gedrag essentieel is om duurzame veranderingen te bewerkstelligen.

In dit artikel duiken we dieper in op de Organizational Behavior Management (OBM) methode, een bewezen aanpak die al tientallen jaren wordt toegepast en die managers en leiders in staat stelt om gedragsveranderingen te faciliteren en zo de prestaties van hun organisatie te verbeteren.

Wat is OBM?

OBM staat voor Organizational Behavior Management, een benadering die zich richt op het beïnvloeden van gedrag binnen organisaties. Het is een praktische en wetenschappelijk onderbouwde methode die managers en leiders voorziet van de nodige tools om gedragsveranderingen op een positieve manier te stimuleren.

Een van de kernprincipes van OBM is dat het een positieve benadering hanteert, gericht op het optimaliseren van menselijk gedrag om zo de prestaties van de organisatie te verbeteren. In plaats van straffen, richt OBM zich op het belonen van gewenst gedrag, wat resulteert in een motiverende en stimulerende werkomgeving.

Waarom OBM?

OBM biedt verschillende voordelen die het aantrekkelijk maken voor organisaties:

  1. Bewezen effectiviteit: OBM is een bewezen aanpak die al tientallen jaren wordt toegepast in diverse organisaties en sectoren.
  2. Meetbare resultaten: Via een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd stappenplan kunnen prestaties meetbaar en aantoonbaar verbeterd worden.
  3. Compatibiliteit: OBM sluit naadloos aan bij bestaande methodologieën en best practices zoals Lean, Six Sigma, Agile en meer, waardoor het gemakkelijk geïntegreerd kan worden in bestaande bedrijfsprocessen.

Voor wie is OBM?

De OBM methode is geschikt voor een breed scala aan professionals, waaronder leidinggevenden, procesmanagers, coördinatoren, scrum masters, lean coaches, agile coaches en projectleiders. Maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in het begrijpen en beïnvloeden van gedrag, zowel bij henzelf als bij anderen.

Inhoud van de training

Tijdens de OBM training worden verschillende belangrijke aspecten behandeld, waaronder:

  • Kennismaking met de techniek van ABC-Analyses en Consequentieanalyses.
  • Inzicht in de principes van gedragsanalyse en Organizational Behavior Management.
  • Het definiëren van gedrag en het begrijpen van beloningsschema’s.
  • Kennismaking met het protocol voor OBM en effectieve strategieën voor het omgaan met ongewenst gedrag.

De training is interactief van aard en biedt deelnemers de mogelijkheid om via discussies, oefeningen en praktijkvoorbeelden de concepten van OBM toe te passen en te verankeren.

Conclusie

Organizational Behavior Management biedt een waardevol kader voor het begrijpen en beïnvloeden van gedrag binnen organisaties. Door middel van een positieve benadering en wetenschappelijk onderbouwde technieken kunnen managers en leiders effectief sturen op gedragsverandering, wat resulteert in verbeterde prestaties en een productievere werkomgeving. Met de OBM methode kunnen organisaties het beste uit hun mensen halen en tegelijkertijd hun concurrentiepositie versterken in een steeds veranderende zakelijke omgeving.

Vind hier de informatie over de training.

Populaire artikelen
1

PRINCE2 7th Edition: verbeteringen en nieuwe focuspunten

2

Maximaliseer uw Leerpotentieel: Hoe U Gunstig Geprijsde Cursussen en Trainingen Kunt Inkopen

3

Het Verbeteren van Organisatorisch Gedrag: Een Diepgaande Blik op de OBM Methode

4

Service Design – Kruip in de huid van de klant!

5

Competentieontwikkeling: De Sleutel tot Succes in een Veranderende Arbeidsmarkt