Weblog

Laat je inspireren door nieuws, blogs en achtergrondartikelen van Maestro Academy en de diverse opleidingspartners.

Scrum, wat houdt dat nou in?

Scrum is een populaire methode voor Agile softwareontwikkeling die wordt gebruikt door teams over de hele wereld. Scrum biedt een raamwerk voor het efficiënt en effectief opstellen, plannen en uitvoeren van projecten, waardoor teams sneller en beter kunnen werken. Het is ontworpen om teams in staat te stellen efficiënt en effectief samen te werken en snel aan te passen aan veranderende vereisten. Het is een flexibele methode die kan worden toegepast op een breed scala aan projecten, van softwareontwikkeling tot marketing en financiële planning.

Scrum maakt gebruik van korte iteraties van werk, genaamd sprints, waarbij teams samenwerken om een specifiek product of dienst te ontwikkelen. Aan het begin van elke sprint stelt het team een productbacklog op, een lijst met taken die moeten worden voltooid tijdens de sprint. Tijdens de sprint, werkt het team samen om deze taken af te maken en een werkende increment van het product of de dienst op te leveren.

Scrum heeft een aantal kernrollen, waaronder de Product Owner, die verantwoordelijk is voor het beheren van de productbacklog en het bepalen van de prioriteiten van het team; de ScrumMaster, die verantwoordelijk is voor het faciliteren van Scrum-bijeenkomsten en het oplossen van problemen die zich voordoen tijdens de sprint; en de Development Team, dat bestaat uit de leden die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van het werk tijdens de sprint.

Een Scrum-certificering is een erkenning van uw kennis en vaardigheden in het toepassen van Scrum in uw werk. Er zijn verschillende organisaties die Scrum-certificeringen aanbieden, waaronder Scrum Alliance en Scrum.org.

Om een Scrum-certificering te behalen, moet u een opleiding of cursus volgen en een examen afleggen. De opleidingen variëren van online cursussen tot in-person trainingen en kunnen variëren in duur en investering. Het examen bestaat uit multiple-choice vragen en is bedoeld om uw kennis van Scrum-concepten en -principes te testen.

Eenmaal gecertificeerd, kunt u zichzelf aanduiden als een Scrum Master (PSM I), Scrum Product Owner (PSPO I) of Professional Scrum With User Experience (PSU), afhankelijk van welke certificering u heeft behaald.

Scrum certificeringen zijn nuttig voor zowel individuele professionals als organisaties. Voor individuele professionals kan het helpen om carrièrekansen te vergroten en salarisverhogingen te verkrijgen. Voor organisaties kan het helpen bij het verbeteren van de efficiëntie en productiviteit van teams en het verhogen van de klanttevredenheid.

Maak gebruik van maximaal € 1.000 euro STAP subsidie voor scholing en ontwikkeling

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Met het geld uit het STAP-budget kunnen mensen een opleiding, training of cursus volgen. Dit kan ook gebruikt worden door Zelfstandig Ondernemers. Dat betekent dat je 1.000,- euro korting krijgt als de opleiding duurder is dan 1.000,- euro en voor opleidingen onder de 1.000,- is deze dus “gratis”.

Niet alle opleidingen kun je volgen met het STAP Budget. Wil je weten of de opleiding gevolgd kan worden met gebruikmaking van het STAP-budget, benader ons dan en uiteraard kunnen wij ook de opleiding uit de markt ontsluiten welke voldoet aan je eisen en wensen en hiervoor in aanmerking komt. Ook coaching kan hieronder vallen.

Wij helpen je graag met het aanvragen van het STAP budget!

 

De OR: wat je moet weten om belangen te kunnen behartigen

Afgelopen jaren is er veel op ons afgekomen: arbeidsomstandigheden veranderden, we gingen thuiswerken, er kwam een kostenreductie vanwege onbekendheid met de gevolgen van COVID-19, wijziging(en) in carrièrepaden, nieuwe intredes in organisaties en een nieuw normaal. Dit alles moet wel in goede banen worden geleid. In deze blog gaan wij in op hoe je de belangen van medewerkers kunt behartigen aan de hand van effectieve communicatie. Daarnaast is er een overzicht voor jou opgesteld met een aantal trainingen en opleidingen die van toepassing kunnen zijn.

Het management kijkt vaak vanuit de organisatie en het organisatiebelang. Uiteraard dient er “toezicht” gehouden te worden en dient ook het belang van de medewerkers te worden behartigd. De OR speelt daarbij een cruciale rol. Deze rol is zeer specialistisch en verlangt andere vaardigheden en accenten bij de communicatie met achterland en bestuurders. We merken dat de OR ook aan verandering onderhevig is en ook de OR innoveert, zeker onder de druk van de pandemie en technologie. Als je goed voorbereidt op de vergadering wil komen en de belangen van de achterban op de juiste wijze wil behartigen, dan is training hiervoor een zeer goede aanvulling. Ook in andere situaties komt deze kennis en vaardigheid goed van pas, zeker in politiek gevoelige omgevingen.

Het lijkt vaak dat men een tegenstrijdig belang nastreeft, maar het tegendeel is waar. De OR kijkt op een andere wijze naar zaken. Uiteindelijk heeft iedereen er baat bij dat de organisatie stabiel blijft, nieuwe kansen pakt en biedt. Daarnaast is het ook belangrijk dat er een goede toekomst wordt geboden aan de medewerkers. Een vraag die hierin een belangrijke rol speelt is hoe je bepaalde boodschappen vanuit de OR overbrengt op de medewerkers en het management. Wij hebben hiervoor speciaal een aantal trainingen geselecteerd.

Effectief Communiceren voor OR-leden

Deze training is speciaal ontworpen voor (startende) OR-leden die maximaal rendement willen halen uit hun rol als OR-lid. Effectief communiceren met de achterban en de bestuurder is een belangrijk onderdeel hiervan. Deze complete, praktijkgerichte training zet jouw talent om in rendement als volwaardig OR-lid. Tijdens deze training ga je als OR-lid daadwerkelijk in gesprek met een echte bestuurder om te ervaren hoe zo’n gesprek verloopt. Dat kan spannende momenten opleveren! Om jouw nieuwe inzichten en vaardigheden te borgen, kun je tussentijds en tot twaalf maanden na afloop contact houden met de trainer en de andere deelnemers. Lees meer

Crucial Conversations in de OR

Deze training is bedoeld voor alle leden van de ondernemingsraad, inclusief voorzitter en ambtelijk secretaris. De training is te volgen in open verband, maar kan als maatwerk training worden aangeboden. Vooral hoogwaardige communicatie staat centraal en is bepalend voor succesvolle samenwerking. Het zijn met name de cruciale gesprekken die niet gevoerd worden, of niet goed gevoerd worden die zorgen voor onnodige conflicten. Tijdens deze training leer je hoe je bijna alles met bijna iedereen bespreekbaar kunt maken, waarbij de veiligheid gewaarborgd blijft, de relatie in stand blijft en resultaten worden geboekt. Lees meer

Effectief Leidinggeven aan de OR

Wanneer je als voorzitter en/of secretaris weet te enthousiasmeren en inspireren, functioneert jouw OR significant beter. De OR is uiteindelijk een team dat aansturing nodig heeft om tot resultaten te komen. In deze praktische training werk je aan inzicht en leiderschapsvaardigheden, waarmee je de OR optimaal kunt laten groeien. Deze training is gebaseerd op het principe dat de taak van voorzitters en secretarissen OR in feite is andere mensen leidinggevenden. Hoewel de ondernemingsraad een democratisch orgaan is moet er een team worden aangestuurd om tot resultaten te komen, een vorm van projectmanagement. In deze training geen formeel gedoe over rechten en procedures maar gewoon aan de slag met je OR-team en taken ondernemingsraad. We gaan aan de slag om je vaardigheden als leider van de aan te scherpen. Lees meer

Actief en Effectief in de OR

Je bent gekozen in de Ondernemingsraad. Dat betekent dat je het vertrouwen van jouw collega’s hebt gekregen. Dat is veel waard. Je bent dan ook van plan om hun belangen actief te behartigen, uiteraard met het bedrijfsbelang in gedachte. Om deze boeiende, verantwoordelijke rol goed aan te kunnen, heb je behoorlijk wat kennis, inzicht en vooral tactische vaardigheden nodig. Met deze praktijkgerichte training Actief en effectief in de OR van één dag kun je direct aan de slag met OR-taken en OR-bevoegdheden. Lees meer

Heb je vragen over een van onze bovenstaande trainingen en opleidingen? Neem dan gerust contact met ons op.

Goede communicatie op de werkvloer: dé sleutel tot succes

Wist je dat af en toe tijdens werk gezellig met je collega’s praten de efficiëntie van je werk ten goede komt? Helaas komt het toch nog vaak genoeg voor dat we tijdens face-to-face gesprekken of in e-mails niet altijd even vriendelijk naar elkaar zijn. Vaak blijkt het ook om miscommunicatie te gaan en bedoelde jij of de andere persoon het dan niet zoals opgevat wordt. Komt dit je bekend voor? Maak je geen zorgen, wij hebben een aantal handige trainingen en opleidingen voor je op een rijtje gezet die jou kunnen helpen bij goede communicatie op de werkvloer.

Praktisch Communiceren op de Werkvloer

De training Praktisch communiceren op de werkvloer is speciaal ontwikkeld voor medewerkers die graag hun communicatieve vaardigheden willen verbeteren voor een betere communicatie op het werk. Door de training Praktisch communiceren op de werkvloer krijg je meer inzicht in jouw eigen gedrag en dat van anderen. Je gaat aan de slag met sociale vaardigheden en leert effectiever communiceren en omgaan met andere mensen. Zo ontstaat er wederzijds begrip, ga je plezieriger samenwerken en behaal je betere resultaten. Lees meer

Effectief Communiceren

Jouw gedrag en communicatiestijl bepalen hoe anderen op je reageren. Soms verloopt je communicatie helemaal naar wens, maar er zijn ook gesprekken en momenten die moeizamer verlopen. Wil je jezelf sterker neerzetten in je organisatie en zelfbewuster communiceren? Tijdens deze training krijg je meer inzicht in je communicatiestijl en die van anderen. Onder leiding van een professionele trainer leer je zo communiceren dat je je doelen op een prettige en effectieve manier behaalt. Zo vergroot je je invloed en bereik je meer resultaat, zowel zakelijk als privé. Lees meer

Effectief Communiceren & Adviseren

Wanneer je regelmatig klantcontact hebt (B2B of B2C) en hier commercieel meer uit wilt halen, is deze training geschikt voor jou. Tijdens de training leer je hoe je de echte behoefte van de klant achterhaald en welke communicatie effectief is. Zo kun je de klant beter ondersteunen tijdens het beslissingsproces. De training bestaat uit een combinatie van theorie, jezelf beter leren kennen, anderen beter leren begrijpen en praktische oefeningen. De voorbeelden uit de training worden verduidelijkt met de praktijk en wetenschappelijke onderzoeken. Lees meer

Opleiding Communiceren & Visualiseren Architectuur

Deze opleiding is bedoeld voor architecten, business analisten, informatiemanagers en anderen, die regelmatig architectuur uitleggen, adviseren en besluiten (laten) nemen over architectuur. Deze opleiding is een mix van theorie en praktijk: in de eerste drie lesdagen krijg je het theoretisch kader en oefen je met eigen en andermans casussen. Vervolgens werk je, begeleid door een docent, aan een architectuurprobleem dat speelt in jouw eigen organisatie. Dit mondt uit in een visualisatie en een direct bruikbare presentatie voor jouw doel en doelgroep. Lees meer

Training Zakelijk Tekenen

Soms zijn woorden niet genoeg. Een verhaal helder overbrengen is een kunst. Het betrekken van de mensen bij het verhaal ook. Zakelijk tekenen is hiervoor de oplossing, dat leer je in deze training zakelijk tekenen. Een tekening communiceert sneller en beter naar de hersenen dan woorden. Door zakelijk te tekenen betrek je mensen beter bij jouw verhaal en staan ze hier meer voor open. Een tekening ondersteunt jouw heldere boodschap. Mensen onthouden 80% van wat ze zien en 20% van wat ze lezen. Iedereen heeft baat bij heldere communicatie in een zakelijke omgeving. Lees meer

Heb je vragen over een van onze bovenstaande trainingen en opleidingen? Neem dan gerust contact met ons op.

Populaire artikelen
1

Scrum, wat houdt dat nou in?

2

Maak gebruik van maximaal € 1.000 euro STAP subsidie voor scholing en ontwikkeling

3

De OR: wat je moet weten om belangen te kunnen behartigen

4

Goede communicatie op de werkvloer: dé sleutel tot succes

5

Nog opleidingsbudget over? Volg dit jaar nog een opleiding!