Laat je inspireren door nieuws, blogs en achtergrondartikelen van Maestro Academy en de diverse opleidingspartners.
We dachten ooit dat een diploma de sleutel was. Totdat de wereld sneller veranderde dan ons onderwijs kon bijhouden. Wat je gisteren leerde, is vandaag alweer achterhaald.
En morgen? Dan draait het allang niet meer om wat je weet, maar om wat je kunt.
Welkom in het tijdperk van skills-based learning.
En geloof ons: dit verandert alles.
Wat kun je vandaag bijdragen?
Organisaties zoeken geen titels, maar talent. Ze willen mensen die problemen oplossen, klanten begrijpen, kansen zien en teams versterken. Mensen met skills.
Kun je helder communiceren? Initiatief nemen? Data snappen? Veranderen in plaats van volgen? Dát is waar je op wordt geselecteerd. Dát is wat het verschil maakt.
Leren wordt iets anders
Skills leer je niet alleen uit een boek. Je ontwikkelt ze door te doen, te oefenen, te falen, te reflecteren en door te groeien. Daarom maken we bij Maestro Academy een combinatie van klassikale opleidingen, Coaching, Zelfstudies enz..
Wij ontwerpen voor jou leerervaringen. Die jou verder brengen. Die passen bij wie je bent. En die inspelen op wat er nú nodig is in jouw werk en jouw sector. Je leert in sprints, in je eigen context, met directe feedback. En vooral: met resultaat.
Want leren heeft pas zin als je het morgen kunt toepassen.
Skills = kansen
Skills-based learning is niet alleen slimmer — het is ook eerlijker. Het maakt de weg vrij voor mensen met ambitie, maar zonder ‘het juiste’ diploma. Voor professionals die zich willen heruitvinden. Voor organisaties die wendbaar willen blijven.
Bij Maestro helpen we teams en individuen om hun skills zichtbaar, ontwikkelbaar en inzetbaar te maken. Zodat je klaar bent voor wat er komt. En niet vastzit in wat was.
Jij bent aan zet
Of je nu leidinggevende bent, HR-professional, of gewoon iemand die wil groeien:
Stel jezelf eens eerlijk de vraag: kijk ik nog naar diploma’s, of zie ik skills?
Want in een wereld die razendsnel verandert, is het vermogen om te leren de enige skill die je echt altijd nodig hebt.
Ben jij klaar om skills voorop te zetten? Wil je leren vanuit de praktijk, met impact en met plezier?
Dan is dit jouw moment.
En wij? Wij staan klaar. Zoals altijd.
Let’s make learning
Stel je voor: een team waarin mensen niet wachten op instructies, maar zelf initiatief nemen. Waar collega’s elkaar aanspreken, ondersteunen en uitdagen. Waar fouten gezien worden als leermomenten, en successen samen gevierd worden. Dit is geen utopie—dit is wat er gebeurt als coachend leiderschap de norm wordt.
In deze blog duiken we dieper in de wereld van coachende vaardigheden, met name in de relatie tot leiderschap. Wat zijn het precies? Waarom zijn ze zo belangrijk in deze tijd? En hoe kun jij ze ontwikkelen om meer impact te maken—als leider, collega, coach of professional?
Wat zijn coachende vaardigheden?
Coachende vaardigheden zijn communicatieve en interpersoonlijke technieken waarmee je anderen helpt om hun eigen antwoorden, inzichten en oplossingen te vinden. In plaats van te vertellen wat iemand moet doen, stel je vragen die aanzetten tot reflectie. Je begeleidt, zonder over te nemen. Je ondersteunt, zonder te sturen.
De kernvaardigheden op een rij:
Waarom zijn coachende vaardigheden zo belangrijk in deze tijd?
De wereld verandert snel. Organisaties worden platter, teams diverser, en medewerkers zoeken naar betekenis, autonomie en ontwikkeling. In deze context werkt traditioneel leiderschap—gebaseerd op controle en hiërarchie—niet meer.
Coachend leiderschap biedt een alternatief dat past bij deze tijd. Het is gebaseerd op vertrouwen, verbinding en ontwikkeling. En het werkt.
De voordelen van coachend leiderschap:
Voor wie zijn coachende vaardigheden essentieel?
Hoewel coachende vaardigheden vaak geassocieerd worden met coaches of HR-professionals, zijn ze in werkelijkheid waardevol voor iedereen die met mensen werkt. Denk aan:
Kortom: als jij mensen begeleidt, motiveert of ondersteunt, zijn coachende vaardigheden onmisbaar.
Hoe ontwikkel je coachende vaardigheden?
Coachend leiderschap is geen trucje dat je even aanleert. Het is een houding, een manier van kijken, luisteren en communiceren. Het begint bij bewustwording: hoe reageer ik in gesprekken? Geef ik ruimte of neem ik over? Stel ik vragen of geef ik antwoorden?
Bij Maestro Academy geloven we dat leren begint bij ervaren. Onze trainingen zijn praktisch, verdiepend en persoonlijk. Je leert niet alleen wát je kunt doen, maar vooral hóe je het doet—met hoofd én hart.
Ontdek de trainingen van Maestro Academy
Wil jij jouw coachende vaardigheden versterken? Dan ben je bij Maestro Academy aan het juiste adres. Wij bieden diverse trainingen en trajecten die je helpen om coachend leiderschap in de praktijk te brengen. voorbeelden van training die van toegevoegde waarde kunnen zijn:
Intuïtief Coachen – Vrank en vrij door Frank de Laat en collega’s – Maestro Academy
Leer hoe je met vertrouwen en intuïtie mensen begeleidt in hun ontwikkeling. Voor coaches, leidinggevenden en begeleiders die willen werken vanuit verbinding.
Coachend leidinggeven training – Maestro Academy
Praktische training om je gespreks- en coachvaardigheden te versterken, gericht op persoonlijke effectiviteit als leidinggevende.
Coachend Leidinggeven – Maestro Academy
Brede opleiding van Agile mindset tot opschaling en transformatie, gericht op organisatieverandering en coachend leiderschap op managementniveau.
Leiderschap & management – RGO leadership
Versterk jouw leiderschap door strategisch denken, heldere communicatie en daadkrachtig handelen.
NLP Cursus: effectiever coachen met NLP – Maestro Academy
NLP, effectiever coachen en leiding geven met NLP
SYSTEMISCH BEGELEIDEN VAN TEAMS & ORGANISATIES – Maestro Academy
Verdiept in het werken met onbewuste, onderliggende dynamieken en verborgen patronen binnen teams en organisaties
Klaar om het verschil te maken?
Coachend leiderschap is geen hype, maar een duurzame manier van werken die mensen in hun kracht zet. Wil jij bijdragen aan een cultuur van vertrouwen, groei en verbinding? Dan is dit het moment om te investeren in jouw coachende vaardigheden.
Bezoek maestroacademy.nl en ontdek hoe jij jouw impact kunt vergroten—met hoofd én hart. Staat jouw training er niet tussen of wil je even sparren, neem dan contact met ons op!
Het bijscholen van medewerkers brengt zoveel voordelen met zich mee dat het eigenlijk onmisbaar is. Desondanks bieden veel werkgevers geen opleidingsmogelijkheden aan en zijn ze vaak terughoudend om de kosten te dragen. Dit artikel laat juist zien dat de baten van bijscholing veel groter zijn dan de investeringen.
Als het gaat om kosten, is het beter om na te denken over wat het kost als je medewerkers niet bijschoolt. Volgens Gartner mist 58 procent van de werknemers al de vaardigheden om hun huidige baan goed te vervullen. Dit betekent dat bijscholing essentieel is, zelfs voor het uitvoeren van bestaande taken. Het uitstellen of negeren van training kan duur zijn, afgezien van de verminderde productiviteit.: Ook vertrekt 27 procent van de nieuwe medewerkers binnen het eerste jaar (Learning & Development Monitor 2024, uitgevoerd door Motivaction/Sparkey).
Daarnaast wordt het steeds moeilijker om nieuw personeel te werven. Indeed meldt dat meer dan de helft van de HR-professionals verwacht dat dit de komende vijf jaar uitdagender wordt. De oorzaak? De ‘vaardigheidskloof’ die ontstaat door snelle technologische veranderingen. Stan Snijders, managing director Benelux bij Indeed, merkt op: “Het idee van een jarenlange studie voor een functie die je hele carrière relevant blijft, is achterhaald. We verwachten dat werknemers zich in de toekomst meerdere keren moeten bij- of omscholen om bij te blijven.”
Hoe zorg je er als werkgever voor dat je werknemers goed blijven presteren, bij het bedrijf blijven en de vaardigheidskloof voorblijven? Het antwoord is bijscholing. Hoewel niet alle beroepen even snel veranderen, zetten maar weinig werkgevers in Nederland dit echt om in actie:
Wie betaalt de bijscholing?
Wanneer bijscholing wel mogelijk is, zijn werkgevers en werknemers het niet altijd eens over wie de kosten moet dragen. Het grootste deel van de werknemers verwachten dat de werkgever alle kosten dekt, terwijl 44 procent van de werkgevers wil dat werknemers een bijdrage leveren.
Veel werkgevers zijn mogelijk niet op de hoogte van de beschikbare subsidies voor het opleiden en bijscholen van medewerkers. Dit jaar zijn er nog diverse mogelijkheden om hiervoor tijdvakken aan te vragen. Hiervoor kan je ook contact opnemen met ons!
Voordelen van bijscholen De voordelen van bijscholing gaan verder dan alleen het noodzakelijke. Eerder dit jaar hebben we een overzicht gemaakt van acht wetenschappelijk bewezen voordelen van het opleiden van medewerkers. Volgens onderzoek van het ROI-instituut is de ROI van het SEU-diploma maar liefst 124 procent.
Hier zijn de acht belangrijkste voordelen van bijscholing in een notendop:
Trots op onze samenwerking met De Processpecialisten en een inspirerend Procesfestival!
Wij van Maestro Academy zijn ontzettend trots op onze samenwerking met De Processpecialisten. Onlangs hadden we het genoegen om deel te nemen aan het jaarlijkse Procesfestival, en daar blikken wij graag op terug!
Het festival, gehouden in de sfeervolle Amersfoortse Rijtuigenloods, trok een gemotiveerd en actief publiek. Met een boordevol programma vol inspirerende sessies, interactieve workshops en boeiende klantverhalen, was er geen moment van verveling1.
Voor ons als Maestro Academy was het een geweldige kans om kennis op te doen, waardevolle contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen. We zijn blij dat we de relatie met de Processpecialisten hebben. Die zich inzet voor effectief procesmanagement en datagedreven werken. Dit sluit perfect aan bij onze kijk op de markt. Waarbij wij met gespecialiseerde partijen werken. En daar zijn zij 1 van!
Dank aan De Processpecialisten voor het organiseren van zo’n top event. We kijken uit naar toekomstige samenwerkingen en nog meer inspirerende momenten!
#Processpecialisten #Samenwerking #Procesmanagement #Inspiratie #Maestroacademy #trainingen #zakelijktekenen #opleiding #masterclasses #servicedesign #designthinking