Crucial conversations in de OR

Medezeggenschap 2.0 vraagt om OR-leden die in staat zijn om gevoelige kwesties bespreekbaar te maken en gehoord te worden bij zowel bestuurders als medewerkers. Ondanks tegengestelde meningen, hoge belangen en oplopende emoties zorgt het beheersen van de cruciale gesprekken ervoor dat er resultaten worden geboekt met behoud van de relatie. Innovatief medezeggenschap gaat verder dan structuur, systemen en de wet. Vooral hoogwaardige communicatie staat centraal en is bepalend voor succesvolle samenwerking. Het zijn vooral de cruciale gesprekken die niet gevoerd worden, of niet goed gevoerd worden die zorgen voor onnodige conflicten. De training leer je hoe je bijna alles met bijna iedereen bespreekbaar kunt maken, waarbij de veiligheid gewaarborgd blijft, de relatie in stand blijft en resultaten worden geboekt.

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor alle leden van de ondernemingsraad, inclusief voorzitter en ambtelijk secretaris. De training is te volgen in open verband, maar kan als maatwerk training worden aangeboden.

Wat ontwikkel ik?

Je leert om de echt moeilijke gesprekken goed te kunnen voeren. Je leert hoe je uitermate gevoelige kwesties bespreekbaar kunt maken, waarbij bestuurder, collega’s, medewerkers jouw respect ervaren. Je leert om veiligheid te creëren in deze gesprekken, waardoor er vertrouwen ontstaat en anderen echt durven te zeggen wat zij op hun hart hebben. Je wordt als OR-lid niet alleen zelf krachtiger, maar als geheel is de OR een voorbeeldfunctie naar de medewerkers om op een respectvolle, opbouwende manier mee te praten over het beleid.

De training geeft vaak verbluffende resultaten. Met de technieken van Cruciale gesprekken stimuleer je het teamgevoel en het onderling vertrouwen binnen de OR. Bestuurders die al jaren vastzitten en niet willen bewegen komen los. Medewerkers gaan van tegen naar bewegen en van klagen naar vragen. Je leert om vastzittende discussies weg te halen van inhoudsniveau en opnieuw te openen op vertrouwensniveau, waardoor een nieuwe insteek ontstaat waarbij je juiste afstemming weer mogelijk is. Je wordt regisseur van medezeggenschap en openheid voor iedere medewerker in de organisatie.

ONZE AANPAK

Deze training vindt twee dagen achter elkaar plaats. De tijden zijn van 09.00 uur tot 17.00 uur. Uiteraard wordt de koffie, thee en lunch voor je verzorgd.

Bij IMK Opleidingen begint het leren al direct na de inschrijving. Wij bieden je een breed leerconcept, waarvan de training de kern vormt. Via ons online leerplatform kun je vooraf aan de slag met een digitale preview van het lesmateriaal en een voorbereidingsopdracht. De training zelf is bijzonder interactief. Zelfanalyses, oefeningen, discussies en ervaringsuitwisseling maken het leerproces persoonlijk en zeer praktijkgericht. Tussentijds en na afloop heb je via Leren Online contact met jouw medecursisten. Tot zes weken na de training kun je bovendien gebruik maken van e-coaching met jouw trainer, als je hulp wenst bij het toepassen in de werksituatie.

 

Programma

 • Loskomen
  – Hoe je gesprekken herkent die u ervan weerhouden uw werkelijke doelen te bereiken.
 • Start vanuit jouw hart
  – Hoe je je focust op wat je werkelijk wilt.
 • Leer te kijken
  – Hoe je merkt dat de veiligheid op het spel staat.
 • Maak het veilig
  – Hoe je het veilig maakt om vrijwel alles te bespreken.
 • Mijn verhalen beheersen
  – Hoe je in dialoog blijft wanneer je boos bent, je je bedreigd of gekrenkt voelt.
 • Breng mijn aanpak
  – Hoe positief te beïnvloeden in plaats van kwetsend te spreken.
 • Verken andermans aanpak
  – Hoe te luisteren wanneer anderen uitbarsten of dichtklappen.
 • Actie en resultaat
  – Hoe je Cruciale gesprekken kunt omzetten in actie en resultaat.
in samenwerking met

PRAKTISCHE INFORMATIE

DEELNEMERS

6-12 deelnemers

MAESTRO PRIJS

€ 795,-

PARTNER PRIJS

€ 735,-

CURSUS

Klassikaal

AANTAL DAGEN

2 dagen

TIJD

10:00 - 17:00

Datum

Op aanvraag beschikbaar

DIRECT AANMELDEN

Aanmelden voor Crucial conversations in de OR

VOORWAARDEN

 • Partners van de Maestro Academy: Specialisten aangesloten bij Het Finance Gilde, DataConnected of HeadFirst(Premium overeenkomst);
 • De betaling dient vóór aanvang van de eerste trainingsdag volledig te zijn voldaan;

Alle bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW;