Opleiding Communiceren en visualiseren architectuur

Laat zien wat je te zeggen hebt. Formele modellen en documentatie worden in de praktijk slecht begrepen en nauwelijks gelezen door beslissers, gebruikers en andere belanghebbenden. In deze opleiding leer je hoe je hen inzicht geeft in deze complexe materie om zo je invloed te vergroten.

Van architect tot storyteller

Architectuur is al lang geen zaak meer van techneuten onder elkaar. Je moet een groot palet aan belanghebbenden beïnvloeden om je doel te bereiken, van directeur tot beheerder, van ontwikkelaars tot gebruikers. Het is cruciaal om je boodschap af te stemmen op het beoogde publiek, zodat je een betere gesprekspartner wordt die de besluitvorming in de organisatie beter ondersteunt.

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor architecten, business analisten, informatiemanagers en anderen, die regelmatig architectuur uitleggen, adviseren en besluiten (laten) nemen over architectuur. Deze opleiding op HBO+-niveau is een mix van theorie en praktijk: in de eerste drie lesdagen krijg je het theoretisch kader en oefen je met eigen en andermans casussen. Vervolgens werk je, begeleid door een docent, aan een architectuurprobleem dat speelt in jouw eigen organisatie. Dit mondt uit in een visualisatie en een direct bruikbare presentatie voor jouw doel en doelgroep. Het is ook mogelijk aanvullende coaching af te spreken, waarbij we nog intensiever met jou optrekken.

Betere gesprekspartner

Heb je het traject afgerond en de opdracht voldoende goed uitgevoerd, dan ontvang je een certificaat van deelname. Belangrijker is dat deze opleiding je een betere gesprekspartner maakt voor alle belanghebbenden, zodat je binnen je organisatie meer voor elkaar krijgt.

Onze docenten werken het grootste deel van hun tijd als consultants bij een keur aan organisaties. Ze hebben ruime praktijkervaring in het visualiseren van en communiceren over architectuur.

Programma

Deze opleiding telt drie lesdagen en twee workshops waarbij je in je eigen werkomgeving aan de slag gaat om een visualisatie en een verhaal te maken.

Dag 1: Communiceren en visualiseren
Aan de hand van de theorie en veel oefeningen verkennen we de basisprincipes van visualisatie en communicatie. Hoe vind je de juiste balans tussen vorm, inhoud en doelgroep? Hoe geef je informatie grafisch weer? Welke technieken zijn er om aantrekkelijke platen te maken en over te brengen?

Dag 2: Architectuurplaten die hun doel bereiken
Landschapsfoto’s zijn een uitermate effectieve manier om over architectuur te communiceren. Aan de hand van deze rijke methode behandelen we een keur aan technieken die je direct kunt toepassen in je eigen architectuurplaten en we tonen veel voorbeelden uit de praktijk. Aan de hand van een uitgebreide casus ga je verschillende keren zelf aan de slag met het visualiseren van architectuur en het overtuigen van je stakeholders.

Dag 3: Storytelling – zakelijke verhalen die mensen raken
Storytelling is een klassiek én modern middel om je boodschap over te brengen. Je leert om zakelijke verhalen te maken die de dilemma’s verduidelijken, kansen laten zien en conflicten blootleggen. Verhalen die werken. Hoe geef je zulke verhalen vorm? Hoe kun je anekdotes het best inzetten, zodat ze ook echt overkomen en mensen boeien, overtuigen en tot discussie aanzetten? Storytelling is essentieel gereedschap voor elke architect die meer wil bereiken.

Praktijkopdracht

Na de derde dag maak je een plan voor een visualisatie en verhaal over architectuur in je eigen organisatie. De docent geeft je feedback waarmee je aan de slag gaat om tot een eerste versie van je plaat en verhaal te komen.

Dag 4: Werksessie
Vier weken na dag 3 bekijken we de tussenresultaten van ieders individuele opdracht. Zit je op de goede weg? Heb je je boodschap scherp genoeg? Werkt je visualisatie voor je doelgroep? Hoe ga je dit straks overbrengen? Ook de feedback van andere cursisten helpt je extra je eigen verhaal te verbeteren. Door met anderen mee te denken, scherp je je eigen vaardigheden extra aan.

Hierna heb je nog eens vier weken om tot een eindresultaat te komen met een verantwoording en reflectie op je aanpak. Je krijgt ook hier weer feedback van de docent.

Dag 5: Eindpresentaties
Nu vertellen we elkaar onze verhalen! We bespreken elkaars werk en geven de laatste tips om alles nog scherper te krijgen. Op deze dag presenteer en gebruik je je plaat zoals je dat ook in je eigen organisatie zult gaan doen.

in samenwerking met

PRAKTISCHE INFORMATIE

DEELNEMERS

4-12

MAESTRO PRIJS

€ 3.475,-

PARTNER PRIJS

€ 3.295,-

LOCATIE

Bilthoven

CURSUS

Klassikaal

MATERIAAL

Inclusief materiaal

AANTAL DAGEN

5 dagen

TIJD

van 09:00 tot 16:30

Datum optie 1
  • 08-05-2023
  • 15-05-2023
  • 22-05-2023
  • 12-06-2023
  • 03-07-2023

DIRECT AANMELDEN

Aanmelden voor Opleiding Communiceren en visualiseren architectuur

VOORWAARDEN

  • Partners van de Maestro Academy: Specialisten aangesloten bij Het Finance Gilde, DataConnected of HeadFirst(Premium overeenkomst);
  • De betaling dient vóór aanvang van de eerste trainingsdag volledig te zijn voldaan;
  • Alle bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW;
  • all-in, dus inclusief lesmateriaal, catering e.d.