Opleiding Architectuur en informatiebeveiliging

Raamwerken voor informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging (IB) is cruciaal, ook in IT-architectuur. Andersom vormt IT-architectuur een cruciaal onderdeel van een goede informatiebeveiliging. Daarbij rijst de vraag hoe je informatiebeveiliging een plaats geeft in de architectuur. Of, moet je juist een architectuur van je informatiebeveiliging maken? Tijdens deze opleiding leer je welke raamwerken je kunt gebruiken en hoe je informatie vanuit de architectuur voldoende kunt beveiligen. Ook heel praktische zaken komen aan bod, zoals het gebruik van encryptie en het omgaan met ontwikkelingen als Cloud Computing.

Beveiliging en architectuur

Als je de gemiddelde Nederlander vraagt naar het doel van informatiebeveiliging, is het antwoord vaak “voorkomen dat anderen mijn informatie kunnen inzien.” Op zich een belangrijk facet, maar vanuit architectuuroogpunt absoluut niet het ultieme doel. Primair gaat het om de bescherming van belangen: die van de stakeholders binnen of zelfs buiten je organisatie. Bij deze opleiding leer je hoe je belangen in kaart brengt en beschermt. Imago, productiviteit, bedrijfsmiddelen en compliance zijn slechts enkele aspecten die daarbij van belang zijn. Naast vertrouwelijkheid gaat het om integriteit en beschikbaarheid van informatie. En niet te vergeten om de traceerbaarheid van handelingen.

Vanuit een IB-visie leer je werken naar een beveiligingsarchitectuur op verschillende niveaus. Je krijgt handvatten om vanuit diverse standpunten te kijken naar de integrale inrichting van informatiebeveiliging in het IT-landschap: spreiding van technische beveiliging, bepalen van procedurele maatregelen, ondersteuning van de processen voor IB-management en het uitvoeren van controles. Uiteraard komt ook de cruciale technische kennis aan bod, zoals cryptologie, identiteitsmanagement, netwerkbeveiliging en veilige softwareontwikkeling.

Praktisch

Theoretische lesstof wordt afgewisseld met praktische werkopdrachten. Als onderdeel van deze opleiding, werken de deelnemers gedurende het traject een opdracht uit. De resultaten daarvan worden op de laatste lesdag gezamenlijk besproken.

Doelgroep

Deze opleiding is primair bedoeld voor IT-architecten die zich willen toeleggen op informatiebeveiliging en informatiebeveiligingsspecialisten die hun kennis over conceptueel-technische aspecten willen verbreden.

Certificering als cibit academy IB-architect en accreditatie door (ISC)²

Als deelnemer aan het programma maak je een werkopdracht van circa 40 uren dat resulteert in een rapport dat voor je organisatie van praktische waarde is.

Professionals met een (ISC)² certificering krijgen 40 CPE’s (accreditatiepunten) van het type A, de gehele jaarlijkse vereiste voor een CISSP certificering.

Programma

Dag 1: Fundamenten van de IB-architectuur – De dag begint met een korte historie van informatiebeveiliging en beveiligingsprincipes. Via technische beveiligingsfuncties wordt gewerkt naar de toepassing van patronen en bouwblokken in de informatiebeveiliging.

Dag 2: IB architectuurraamwerken – Gedurende de dag worden architectuurraamwerken besproken zoals het Sherwood Applied Business Security Architecture (SABSA), Open Security Architecture (OSA), Cybersecurity Framework van de NIST en de beveiligingskatern van NORA. Daarnaast bespreken we Jericho 2.0 en de praktische toepassing daarvan in de beveiligingsarchitectuur.

Dag 3: Technische beveiligingsmaatregelen en Identity & Access Management – De eerste helft van de dag gaat in hoe je als architect grip krijgt op de selectie van dag technische beveiligingsmaatregelen zoals netwerkbeveiliging, De tweede helft gaan we in op Identity & Access Management aspecten.

Dag 4: Cryptologie en Cloud Computing – We gaan in op cryptologie, waarbij de toepassingsgebieden maar ook sterke en zwakke punten van de encryptie aan de orde komen. Ook gaan we in deze dag in op Cloud Computing: de architectuur aspecten en risico’s

Dag 5: Veilige Software ontwikkeling – De dag begint met het bespreken van de resultaten van eindopdracht die iedere deelnemer heeft moeten maken gedurende de opleiding. De tweede helft van de dag zal ingegaan worden veiligheid van software, waarbij wordt uitgelegd hoe de veiligheid van software te borgen tijdens het ontwikkelproces.

Kortom een uitgebreid programma waarin alle vaardigheden aan de orde komen die de rol van de beveiligingsarchitect uniek maken ten opzichte van andere informatiebeveiligers.

in samenwerking met

PRAKTISCHE INFORMATIE

DEELNEMERS

4-12

MAESTRO PRIJS

€ 3.195,-

PARTNER PRIJS

€ 3.035,-

LOCATIE

Bilthoven

CURSUS

Klassikaal

MATERIAAL

Inclusief materiaal

AANTAL DAGEN

5 dagen

TIJD

van 09:00 tot 16:30

Datum optie 1 31 December 2025 Locatie: Nieuwegein (In overleg in te plannen)

DIRECT AANMELDEN

Aanmelden voor Opleiding Architectuur en informatiebeveiliging

VOORWAARDEN

  • Partners van de Maestro Academy: Specialisten aangesloten bij Het Finance Gilde, DataConnected of HeadFirst(Premium overeenkomst);
  • De betaling dient vóór aanvang van de eerste trainingsdag volledig te zijn voldaan;
  • Alle bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW;
  • all-in, dus inclusief lesmateriaal, catering e.d.