Weblog

Laat je inspireren door nieuws, blogs en achtergrondartikelen van Maestro Academy en de diverse opleidingspartners.

Bijscholing en Werkgevers: Een Nodige maar Moeilijke Weg

Het bijscholen van medewerkers brengt zoveel voordelen met zich mee dat het eigenlijk onmisbaar is. Desondanks bieden veel werkgevers geen opleidingsmogelijkheden aan en zijn ze vaak terughoudend om de kosten te dragen. Dit artikel laat juist zien dat de baten van bijscholing veel groter zijn dan de investeringen.

Als het gaat om kosten, is het beter om na te denken over wat het kost als je medewerkers niet bijschoolt. Volgens Gartner mist 58 procent van de werknemers al de vaardigheden om hun huidige baan goed te vervullen. Dit betekent dat bijscholing essentieel is, zelfs voor het uitvoeren van bestaande taken. Het uitstellen of negeren van training kan duur zijn, afgezien van de verminderde productiviteit.: Ook vertrekt 27 procent van de nieuwe medewerkers binnen het eerste jaar (Learning & Development Monitor 2024, uitgevoerd door Motivaction/Sparkey).

Daarnaast wordt het steeds moeilijker om nieuw personeel te werven. Indeed meldt dat meer dan de helft van de HR-professionals verwacht dat dit de komende vijf jaar uitdagender wordt. De oorzaak? De ‘vaardigheidskloof’ die ontstaat door snelle technologische veranderingen. Stan Snijders, managing director Benelux bij Indeed, merkt op: “Het idee van een jarenlange studie voor een functie die je hele carrière relevant blijft, is achterhaald. We verwachten dat werknemers zich in de toekomst meerdere keren moeten bij- of omscholen om bij te blijven.”

Hoe zorg je er als werkgever voor dat je werknemers goed blijven presteren, bij het bedrijf blijven en de vaardigheidskloof voorblijven? Het antwoord is bijscholing. Hoewel niet alle beroepen even snel veranderen, zetten maar weinig werkgevers in Nederland dit echt om in actie:

  • 41 procent biedt regelmatig interne opleidingen en trainingen aan, volgens Indeed.
  • 58 procent heeft interne trainingen, en 46 procent biedt parttime-studieprogramma’s aan, volgens onderzoek van Robert Half.
  • 33 procent leidt werknemers op om interne vacatures te vervullen, aldus SD Worx.

Wie betaalt de bijscholing?
Wanneer bijscholing wel mogelijk is, zijn werkgevers en werknemers het niet altijd eens over wie de kosten moet dragen. Het grootste deel van de werknemers verwachten dat de werkgever alle kosten dekt, terwijl 44 procent van de werkgevers wil dat werknemers een bijdrage leveren.

Veel werkgevers zijn mogelijk niet op de hoogte van de beschikbare subsidies voor het opleiden en bijscholen van medewerkers. Dit jaar zijn er nog diverse mogelijkheden om hiervoor tijdvakken aan te vragen. Hiervoor kan je ook contact opnemen met ons!

Voordelen van bijscholen De voordelen van bijscholing gaan verder dan alleen het noodzakelijke. Eerder dit jaar hebben we een overzicht gemaakt van acht wetenschappelijk bewezen voordelen van het opleiden van medewerkers. Volgens onderzoek van het ROI-instituut is de ROI van het SEU-diploma maar liefst 124 procent.

Hier zijn de acht belangrijkste voordelen van bijscholing in een notendop:

  1. Formele scholing stimuleert informeel leren.
  2. Collega’s profiteren van de kennisoverdracht.
  3. Sparren met vakgenoten versnelt het leerproces.
  4. Mensen die meer trainingen volgen, gaan later met pensioen.
  5. Scholing verhoogt de productiviteit.
  6. Goed opgeleide medewerkers verzuimen minder.
  7. Ontwikkeling beperkt het personeelsverloop.
  8. Organisaties die bijscholing aanbieden, worden aantrekkelijker voor werknemers.

 

Populaire artikelen
1

Bijscholing en Werkgevers: Een Nodige maar Moeilijke Weg

2

Trots op onze samenwerking met De Processpecialisten en een inspirerend Procesfestival!

3

Belangrijke update: verlengde besteltermijn voor PRINCE2 6th Edition examens

4

PRINCE2 7th Edition: verbeteringen en nieuwe focuspunten

5

Maximaliseer uw Leerpotentieel: Hoe U Gunstig Geprijsde Cursussen en Trainingen Kunt Inkopen